top of page
  • Writer's pictureAlex Anyfantis

3-4-3: Το νέο... όπλο του Μαρτινς εν όψει της δύσκολης ευρωπαϊκής σεζόν!



Η φετινή αγωνιστική περίοδος για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς εξελίχθηκε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για τον Πορτογάλο προπονητή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας. Φτάνοντας μέχρι εκεί που ήταν και πέρσι στο Γιουρόπα Λιγκ, φροντίζοντας δηλαδή ώστε ο πήχης από τη στιγμή που δεν γινόταν να πάει πιο ψηλά, τουλάχιστον να μην πέσει, αποκλείστηκαν από έναν αντίπαλο που είχαν ήδη καταφέρει να... ρεζιλέψουν και που κανείς δεν είχε την απαίτηση να αποκλείσουν για δεύτερο σερί έτος. Εντός συνόρων, ο τίτλος κατακτήθηκε με χαρακτηριστική ευκολία, με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν επίδειξη ισχύος έναντι των αντιπάλων τους. Το μόνο που απομένει είναι η κατάκτηση του κυπέλλου.

Όλα αυτά έχουν κάνει πολύ ευτυχισμένο τον Πέδρο Μαρτίνς και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν έναν "πονοκέφαλο" λιγότερο, αφού η επόμενη σεζόν θα είναι μια με πολλές... ιδιαιτερότητες!

Οι Πειραιώτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των πρωταθλημάτων στις χώρες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα στην ειδική κατάταξη της UEFA και συμμετέχουν στα προκριματικά του Τσαμπιονς Λιγκ, αλλά και την τελική έκβαση της φετινής διοργάνωσης, καθώς από εκεί θα κριθεί ουσιαστικά το αν θα χρειαστεί να ξεκινήσουν την επόμενη ευρωπαϊκή τους "περιπέτεια" από τα μέσα Ιουνίου, ή αν θα τους δοθεί περίοδος χάριτος ενός ακόμη μήνα.

Βλέπετε, οι τραγικές εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν φέρει τη χώρα σε τόσο δεινή θέση ώστε ακόμη κι ο πρωταθλητής να συμμετέχει στον α' προκριματικό γύρο μαζί με ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν, την Λιθουανία και το Λιχτενστάιν! Όχι πως έχουν κάτι οι συμπαθέστατες αυτές χώρες, αλλά αν θεωρούμε το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας ίσο με εκείνες, τότε ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε και την όλη ενασχόλησή μας με το άθλημα!

Στα καθ' ημάς όμως και πάλι και την μικρή ανάσα που έδωσε στην προπονητική ομάδα του Ολυμπιακού η πρόωρη κατάκτηση του τίτλου. Βλέποντας αυτό το... βουνό που πιθανότατα θα χρειαστεί να ανέβει ο σύλλογος προκειμένου να φτάσει στην... όαση των ομίλων, ο Μαρτίνς έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την ερχόμενη σεζόν! Κι αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι εδώ και λίγους μήνες παλεύει να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα σε μια ομάδα η οποία ποτέ ως τώρα δεν το είχε χρησιμοποιήσει.

Τουλάχιστον όσο θυμάμαι εγώ τον Ολυμπιακό (από το '98 κι έπειτα) ποτέ δεν είχα δει προπονητή να χρησιμοποιεί το 3-4-3, έστω κι αποτυχημένα. Ο Σλοβένος Σρέτσκο Κάτανετς κάτι πήγε να κάνει εκεί με τον φουκαρά τον Ντζόνι Νόβακ στις αρχές του 2000, αλλά έφυγε νύχτα κι αυτός.

Ωστόσο, όπως και το 4-3-3 που πρώτη εφάρμοσε και ανήγαγε σε μέγιστη τέχνη η κορυφαία Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα και των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα κι ύστερα απλώθηκε σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική υφήλιο πιο γρήγορα κι από τον κορονοϊό τον ίδιο, έτσι και το 3-4-3 έχει αρχίσει να βρίσκει αρκετούς "θαυμαστές" τώρα τελευταία. Μην πάτε μακριά, στα ημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ αν κοιτάξετε θα βρείτε την Τσέλσι του Τόμας Τούχελ αλλά και τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κατά συνθήκη να παίζουν με τρεις στην άμυνα.

Όπως οι έμποροι αλλάζουν τα ρούχα στις βιτρίνες για να προσελκύσουν κόσμο, έτσι και οι προπονητές δοκιμάζουν νέα συστήματα που να τους δίνουν περισσότερες λύσεις αλλά και να ταιριάζουν πιο πολύ με το υλικό που έχουν στα χέρια τους.

Το 3-4-3 λοιπόν προσφέρει περισσότερη αμυντική σταθερότητα (με τους τρεις στην άμυνα) χωρίς να χάνεται καθόλου από την ισχύ της μεσαίας γραμμής καθώς τον έναν αμυντικό χαφ καλύπτουν επάξια τα δύο φουλ μπακ, παίκτες που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από καλοί χειριστές της μπάλας (Ζοάο Κανσέλο, Ζόρντι Άλμπα και Μπεντζαμίν Παβάρ κάποια παραδείγματα παικτών που αγωνίζονται σε αυτές τις θέσεις). Μπροστά παραμένει η κλασική τριάδα των δύο ακραίων χαφ και του ενός φορ-εκτελεστή, ο οποίος όμως στο συγκεκριμένο σύστημα έχει τον επιπλέον ρόλο του "κουβαλητή" της μπάλας, δηλαδή πρέπει να γυρνά πίσω και να βοηθά στο κέντρο ή να ανοίγει χώρους για τους ακραιους χαφ και τα μπακ που επωμίζονται όλη την πλευρά.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού τώρα, τι ισχύει με το συγκεκριμένο σχήμα; Αρχικά μπορεί να χρειαστούν ορισμένες κινήσεις στη θέση του σέντερ μπακ καθώς μόνο με Σωκράτη, Σεμέδο, Μπα κι αν επιστρέψει κι ο Σισέ, αυτό το σχήμα δεν θα αντέξει. Θα υπάρχουν τραυματισμοί, αποβολές, κλπ. Πόσω μάλλον δε αν πωληθεί ο Σεμέδο όπως φημολογείται τους τελευταίους μήνες. Η επιστροφή Μάρκοβιτς θεωρείται επιβεβλημένη.

Για τις θέσεις των φουλ μπακ τώρα, δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας. Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το αν α συνεχίσει ο Χολέβας. Βέβαια, αυτά θα τα διαβάσετε/ακούσετε κι από άλλους σε αυτό το σάιτ οπότε εγώ ίσως να περισσεύω. Απλά να πω πως υπάρχει και ο Κούτρης, αλλά και ο Γιάννης ο Μασούρας.

Στα αμυντικά χαφ, με δεδομένη και εδώ την αποχώρηση του Καμαρά (ας ελπίσουμε το ενδιαφέρον της Άρσεναλ για τον Εμβιλά να μείνει μόνο σε φιλολογικά επίπεδα!) θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη. Όμως το ευτύχημα είναι πως το σύστημα αυτό δεν απαιτεί από κάποιον να... "καταπίνει" τα χιλιόμετρα που έκανε ο μέσος από τη Γουινέα και βοηθά να καλυφθούν οι όποιες αδυναμίες. Άλλωστε αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που επέλεξε να το εφαρμόσει ο Μαρτίνς.

Για τις τρεις θέσεις μπροστά τώρα, αυτό το σύστημα είναι "κομμένο και ραμμένο" για τα μέτρα των Ελ Αραμπί, Μπρούμα, Γιώργου Μασούρα και Βρουσάι κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την αγωνιστική άνοδο του Ολλανδού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν συνέβη κάτι... μαγικό, απλά βρήκε τους χώρους που του ταιριάζουν μέσα στο γήπεδο. Κι αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς, κάνει την απόκτησή του επιβεβλημένη.

Αντίθετα, υπάρχει μια ομάδα ποδοσφαιριστών οι οποίοι αν κι έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι για τον σύλλογο, δεν βρίσκουν θέση στο 3-4-3 που σχεδιάζει ο Μαρτίνς. Μεταξύ αυτών είναι ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Φορτούνης, ο πρώτος σε ασίστ την περσινή σεζόν, Ματιέ Βαλμπουενά κι ο σκόρερ ορισμένων εκ των πιο κρίσιμων γκολ της ομάδας τη φετινή περίοδο, Αχμέντ Χασάν. Το αν θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν στα νέα δεδομένα της ομάδας ή αν θα κάνει "μικροαλλαγές" ο Μαρτίνς προκειμένου να τους "χωρέσει", θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, όπως και να' χει, ο Πορτογάλος πρόσθεσε χωρίς κανένα (οικονομικό) κόστος, ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα του Ολυμπιακού. Και με βάση την πολύ δύσκολη σεζόν που ακολουθεί, θα χρειαστεί όσα περισσότερα γίνεται!


0 comments
bottom of page